Obiective turistice

Obiective turistice în Dumitra

Turnul Slăninilor (sec. XV)

Turnul slãninilor din Dumitra Un turn impunãtor ridicat in 1488, botezat Turnul slãninilor si lãsat mostenire de sasi pe un deal din localitatea bistriteanã Dumitra, demonstreazã cât de ingeniosi erau fostii colonisti germani care au populat comunele de pe actualul teritoriu al judetului Bistrita-Nãsãud. Sasii ar fi folosit turnul nu doar pentru apãrare sau pentru avertizarea oamenilor în cazul unor pericole, ci si pentru a pãstra la rece bucatele.Atât slãnina, cât si celelalte bunãtãti erau tinute de sasi sub cheie, într-o încãpere specialã de la primul etaj al turnului.

TVR1 Exclusiv în România (reportaj)

Biserica Ortodoxă Cepari

Biserica veche, construită în secolul XV, era amplasată în centrul satului, fiind înconjurată de un zid de incintă. A fost refăcută în 1894-1895, în stil neogotic. Casa parohială construită în 1524 se numără printre puținele construcții renascentiste păstrate în mediul rural. Renovarea inadecvată din 1993 a distrus o mare parte din elementele arhitecturale vechi. O biserica deosebită, cu un aer medieval și magic. Merită vazută, mai ales dacă părintele Ionel Motofelea povestește despre istoria ei lungă.

Istoricul bisericii

Biserica Ortodoxă Dumitra

Ridicată între anii 1890-1899 de comunitatea săsească. Este o construcţie monumentală, bine conservată în timp, cu structură de rezistenţă masivă, din piatră şi cărămidă. Interiorul este bogat în elemente arhitecturale dispuse simetric pe axa longitudinală, cu volumul împărţit printr-un balcon dispus pe trei laturi. Biserica are valoare artistică (stil gotic) şi istorică, fiind ridicată pe locul unei vechi biserici. În anul 1974, Parohia Ortodoxă Dumitra a cumpărat acest lăcaş de la cultul evanghelic luteran.

Istoricul bisericii

Biserica Ortodoxă Tărpiu

Edificiu datat incepand cu secolul al XIV-lea, desi cu ocazia restaurarii, cercetarile arheologice au descoperit ramasitele unei prime biserci, ce indica mijlocul secolului al XIII-lea; initial biserica evanghelica, ulterior ansamblu al bisericii ortodoxe, primind hramul: "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" si devine un complex de elemente in urma refacerilor si extinderii constructiei de baza (sfarsitul sec. al XV-lea), care in prezent, consta intr-o biserica inconjurata de o incinta, pastrata partial si un turn-clopotnita integrat fortificatiei, ce de-a lungul timpului a avut si rol de paza si aparare;

Istoricul bisericii

Obiective turistice situate în apropiere de Villa Dom

Cetatea Bistriței

Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificații din Transilvania și a fost pe tot parcursul istoriei unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România, Siebenburgen.

Film prezentare

Colibița - Marea din Munții Călimani Vezi prezentare (sursa YouTube)
Băile Figa (Beclean) Film prezentare (YouTube)

Băile Figa Beclean

Complexul balnear Baile Figa fost inaugurat in iulie 2010. Statiunea se intinde pe 15 hectare si este asezata intr-o depresiune inconjurata de paduri, la doar 3 km de orasul Beclean. La Baile Figa vei gasi un loc perfect de relaxare, peisagistica locului find realizata in acest scop. Aici vei gasi o oaza de sanatate avand in vedere ca proprietatile apei sarate si a namolului sunt asemanatoare cu cele de la Techirghiol.

Sîngeorz-Băi TVR1 Destinația România

Pasul Tihuța Bîrgăului

Pasul Tihuța din Munții Bîrgău, principala cale de legatura dintre Transilvania și Moldova, care asigura legatura intre Bistrita si Vatra Dornei pe DN17, atinge in punctul cel mai inalt o altitudine de 1.227 m. Este considerata a fi una dintre cele mai spectaculoase si dificile trecatori rutiere montane europene.

Film prezentare

Peștera Izvorul Tăușoarelor

A fost descoperită de învățătorul Leon Barte în 1955 și explorată în valuri succesive de atunci, peștera ajungand una din cele mai lungi si denivelate din România.

Facebook

Parcul Național Munții Rodnei TVR1 Destinația România
  • Castelul Lazar Imre – Bistrița
  • Castrul cu val de pământ Livezile
  • Catedrala Ortodoxă Bistrița
  • Catedrala Ortodoxă Feldru
  • Izvor de apa sulfuroasă în zona Valea lui Dan
  • Muzeul Casa Ethnos din Feldru
  • Muzeul Graniceresc Nasaudean – Nasaud
  • Muzeul Casa Săsească din Livezile
  • Mănăstirea Minoriților (franciscana)
  • Muzeul memorial George Coșbuc
  • Rezervația naturală Comarnic